MAFIA – O poveste cu americani

LEONARDO         Amintirea mea cea mai veche despre Mafia se situeaza in vremea marilor procese intentate de prefectul Mori, in 1927-28-29, impotriva fenomenului mafiot ce se ivea in Sicilia. Auzeam pe atunci vorbindu-se despre arestarea unor mafioti, dar si despre notabili bagati la inchisoare pentru ca se descoperise ca erau in relatii cu „onorata societa„.

Recalmuto, satul meu natal, avea o mafia destul de puternica  – vreo patruzeci de persoane -,  iar pe morti, pe cei care mureau de moarte violenta, nici nu-i mai numaram, deoarece, practic, fiecare zi mai adauga la numarul lor. Organele de represiune erau in consecinta: optzeci de carabinieri si o delegatie de la  „publica sicurezza”  (agenti de politie)  pentru o asezare de treizeci de mii de locuitori, care azi beneficiaza doar de zece carabinieri.

Represiunea prefectului Mori a fost atat de puternica si de organizata incat ani la rand nu s-a vorbit decat de aceste arestari. Hotarase oare fascismul sa extirpe Mafia din insula si apoi din intreaga Italie ?  Unii continua si asa sa nege ca el ar fi pornit aceasta batalie, dar nu-i inteleg, deoarece, daca fascismul a optat la inceput pentru represiunea antimafiota, aceasta a fost pentru motivul usor de inteles ca doua mafii nu pot coexista multa vreme in aceeasi tara. Si asa se face ca a fost arestat fostul primar al satului Racalmuto  – ce-i drept, cu consimtamantul tuturor, deoarece intreg satul, chiar si atunci cand n-o spunea deschis, era de acord cu necesitatea acestor masuri de ordin public, care aduceau a  „curatenia cea mare”.

MAFIA 1

De fenomenul Mafia, totusi, in adevarata sa natura, m-am lovit abia dupa razboi, atunci cand americanii, proaspat debarcati in Sicilia, au reusit pur si simplu o operatie de unificare a Mafiei, care a stiut, fireste, sa faca in asa fel incat la momentul oportun sa fie de partea antifascistilor si sa se prezinte, in perspectiva unei victorii a aliatilor, cu un pedigree politic satisfacator. Americanii pareau sa fi sosit pe taramurile noastre avand in buzunare liste de persoane de incredere  – ciudat, aproape toate erau membre ale Mafiei -,  pe care le-au pus cat mai repede cu putinta in posturi de raspundere. O buna parte dintre primarii din vestul Siciliei au ajuns sa fie astfel oficial asociati cu Mafia. Cel care era considerat seful ei suprem, Don Calogero Vizzini, zis Don Calo, a fost numit primar de Villalba. La fel s-au petrecut lucrurile de la cel mai mic pana la cel mai mare catun. S-a adeverit mai tarziu ca serviciile secrete americane se servisera de Mafia din Statele Unite, de origine Siciliana, pentru a organiza debarcarea in Sicilia.

Dar as vrea sa zabovesc asupra unui exemplu pe care-l consider deosebit de semnificativ, acela al sergentului Dickey. Ca agent al C.I.D. (Criminal Investigation Division), Dickey l-a arestat in Sicilia pe faimosul mafiot Vito Genovese,  „om de varf in malavita” atat sub Mussolini cat si sub administratia guvernului militar aliat, cum s-a spus. Bravul sergent Dickey a reusit sa puna mana deci pe Genovese, care era cautat in Statele Unite pentru omucidere. In momentul arestarii, Dickey l-a gasit pe Genovese inarmat cu un numar de scrisori de recomandare semnate de ofiteri ai G.M.A. (guvernul militar aliat), care afirmau fara jena ca boss-ul mafiot este „profund cinstit”, ca a  „denuntat numeroase cazuri de coruptie si de specula in randurile personalului zis de incredere” si ca, in plus, este  demn de crezare, loial, de mare baza pentru serviciu etc.”

mafia 2

Pentru Dickey acesta a fost inceputul multor necazuri. Deoarece nimeni in Italia sau in afara Italiei nu voia sa-si asume raspunderea unei asemenea arestari. Dickey a tot incercat, timp de sase luni, sa-l informeze pe celebrul colonel american Poletti  – care a facut atatea pentru Sicilia ! -,  dar n-a izbutit. De doua ori l-a gasit pe colonel in biroul sau, desi i se spusese ca nu este, dar era inconjurat de femei si de sticle goale !  Cand Dickey a reusit, dupa ce luni de zile l-a purtat pe seful mafiot cu sine prin tot locul, sa-l defere pe Genoveze unui tribunal american, a survenit  „nenorocul” ca un martor al acuzarii, inchis intr-o puscarie a statului, sa moara otravit. Nu se stie nici astazi cine a fost autorul acestei crime. Nimeni, in orice caz, nu mai era in stare sa dovedeasca vinovatia lui Vito Genovese, care a fost absolvit si care apoi a servit de model pentru filmul Nasul.

Administratia militara aliata a operat astfel o adevarata restaurare si reevaluare a Mafiei siciliene. Se poate considera ca este vorba de un fenomen total aberant, dar nu si daca se are in vedere ca Mafia a fost multa vreme separatista pe plan politic si ca era convinsa ca Statele Unite vor sa faca din Sicilia  „a patruzeci si noua stea” a drapelului american. Mafia nu se va ralia decat mai tarziu sprijinirii partidelor nationale italiene si anume atunci cand va intelege ca Statele Unite nu doresc sa faca din Sicilia o entitate autonoma care sa stabileasca relatii privilegiate cu America de Nord, ca americanii nu sunt interesati de asa ceva. Si asa s-a facut ca Mafia a trecut de sub protectorat american sub protectorat democrat-crestin. Caci Mafia este intotdeauna, prin definitie, de partea puterii.

Lasă un comentariu