MAFIA – Vendetta, Lupara si Omerta

LEONARDO              Am avut relatii cu un alt faimos mafioso, care a fost asasinat odata cu sotia sa, la 22 mai 1978, in fata inchisorii Uccicadrone din Palermo.Se numea Sirchia. Fusese intemnitat pe insula Linosa, apoi pus in libertate supravegheata: in fiecare seara trebuia sa se intoarca sa doarma la Uccicadrone. Procesul sau fusese un proces fara probe, ca majoritatea proceselor mafiotilor. Or, acest Sirchia se apucase de scris in 1972. Am descoperit din scrisorile sale ca era unul din acei mafioti care nu stiu sa fie cu adevarat mafioti, care in orice caz incetase sa mai traiasca dupa regulile si legile mafiote.

Intr-un interviu ce i-a fost luat pentru saptamanalul  „l’Europeo”, Sirchia declarase:  „Dar de ce se spune ca sunt un mafioso ? Mi s-a intamplat odata ca oaeni pe care-i cunosc sa-mi spuna: „vino sa faci putina ordine la santierul naval” si m-am dus, ca sa-i servesc. Si santierul a devenit manastire, nu alta. Pentru atata lucru esti mafiot ?”  Apoi, treptat, Sirchia a inteles ca Mafia este cu totul altceva decat o societate civila normala sau o institutie de drept; a resimtit de asemeni nedreptatea de a fi aruncat in  confino, la puscarie, in timp ce altii, mai vinovati, traiau linistiti la ei acasa. Aici se situeaza convertirea sa si in acelasi timp motivul mortii sale. Hotarase sa faca pace cu lumea, sa se aseze la Linosa ca sa fie constructor de case, asa ca  „ei” l-au ucis intr-o seara de mai a anului 1978, la fel si pe nevasta-sa, iar acest din urma amanunt, care constituie o profunda anomalie in obiceiurile criminale ale Mafiei, m-a pus foarte tare pe ganduri.

Dat fiind ca nici un mafiot, de cand exista mafioti, n-a suflat vreodata de fata cu sotia sa macar o singura vorba despre afacerile sale, – nevestele sunt in general excluse din  vendeta. Ba chiar am auzit odata pe un mafiot spunand despre un judecator: „N-as avea nimic de zis de judecatorul asta, isi face bine treaba: dar si-a permis sa-mi aresteze sotia. Una din doua: sau sunt ceea ce judecatorul zice ca sunt, adica mafiot, si atunci judecatorul stie foarte bine ca nu-i povestesc nimic neveste-mi, asa ca degeaba o aresteaza; sau nu sunt mafiot si-n cazul asta e la fel de inoportun s-o aresteze pe nevasta-mea ca si pe mine.

mafia_e-crop-644x416

De ce a fost asasinata sotia lui Sirchia impreuna cu barbatul ei ?  – m-am intrebat. Sa fi fost incredintata executarea crimei unui membru al acelei  „noi Mafia” care nu stie sa respecte regulile cele mai elementare ?  Ori  Sirchia incetase intr-adevar sa mai fie mafiot si cei care sunt  capomafia s-au convins indeajuns ca sa socoteasca indispensabila eliminarea fizica a unui om in stare sa nu mai respecte o regula atat de fundamentala cum este tacerea fata de sotia sa ?  Inclin catre a doua ipoteza. Cred ca Sirchia voia sa iasa din Mafia, desi stia ca din Mafia nu se poate iesi pentru ca vrei, e ca si cum ai dezerta in timp de razboi. Am avut prilejul s-o spun adeseori: Mafia traieste permanent pe picior de razboi, ea nu cunoaste alt mod de a exista.

O crima de tip mafioso poate fi recunoscuta inainte de toate dupa persoana celui asasinat; si apoi dupa metoda aleasa pentru executie. Metoda inseamna tipul de arma folosita. In general este folosita lupara, care nu-i o varianta de pusca, ci o varianta de glont; pusca de vanatoare este incarcata, dupa ce teava a fost taiata pentru a o face mai usor transportabila, cu o anumita cantitate de gloante de calibru mic, din cele folosite la vanatoarea de lupi, de unde numele lor de lupara.

De ce asasineaza Mafia cu lupara ? Pentru ca asemenea glont ucide cu siguranta. Pentru ca are o asemenea raza de actiune incat nu-si poate rata tinta. pentru ca lasa in trupul victimei inconfundabile gauri cascate. Gradul ei de securitate este identic cu cel oferit de mitraliera. Dar dincolo de aceste ratiuni de eficacitate, nu trebuie uitat ca lupara este inainte de orice arma traditionala a taranului.

A treia si ultima  caracteristica a crimei mafiote: misterul de nepatruns care o inconjoara sau, mai exact, misterul pe care crima il constituie pentru politie si numai pentru ea, deoarece pentru cetateanul de rand lucrurile sunt limpezi. In satele din partea de apus a Siciliei si intr-un oras cum este Palermo, atunci cand se comite o crima de tip mafiot, se stie de ce, cum si de catre cine a fost savarsita.

Palermo-at-night

Palermo, noaptea

Dar nimeni nu o spune politiei; intra in actiune faimoasa omerta (legea tacerii). Cele mai multe crime de acest gen sunt rafuieli interne ale Mafiei. Intr-un fel, politia se simte usurata cand vede ca indivizi periculosi au fost eliminati fara riscuri. Asa incat nu-i greu de inteles de ce fortele insarcinate cu represiunea nu tin neaparat sa intervina. Cat despre celelalte ritualuri, cum sunt pietrele indesate in gura victimei, sau tarana bagata pe gat, sau limba taiata, acestea sunt elemente estetizante pe care le practica Mafia marunta mai mult decat cea mare, care nu are ce face cu acest simbolism la bani marunti si prefera metode mai serioase si categoric mai putin demonstrative…

Lasă un comentariu